Een première op de Agritechnica 2019: STEYR-Konzept: STEYR presenteert de studie over oplossingen voor de tractor van morgen.

Ter gelegenheid van de Agritechnica presenteert het Oostenrijkse tractormerk STEYR in samenwerking met de dochtermaatschappij FPT Industrial voor het eerst een uitgebreide projectstudie over de toekomst van de tractorbouw. De ingenieurs van STEYR hebben hiervoor de STEYR-Konzept ontwikkeld, dat innovatieve technologieën op tot dusverre unieke manier met elkaar verbindt en zo een milieuvriendelijk, maar tegelijkertijd efficiënt en vooral functioneel tractorconcept biedt.

Het belangrijkste stuk is een modulaire hybride elektroaandrijving, bestaande uit een verbrandingsmotor, een generator en meerdere elektromotoren, die individueel kunnen worden aangestuurd en daardoor energie kunnen leveren aan onderdelen die het nodig hebben. Bij de concepttractor zet STEYR in op een krachtige 4-cilinder FPT-dieselmotor. Door de keuze van deze componenten wordt een compact voertuigontwerp gerealiseerd en wordt een optimaal overzicht mogelijk gemaakt.

De hybride technologie van STEYR

Alle elektromotoren zijn in de STEYR-Konzept zo met elkaar verbonden dat de kracht altijd daar wordt ingezet waar deze overeenkomstig de toepassing nodig is. Een eTorque-Boost, gevoed door een centrale batterij, levert bij vermogenspieken aanvullende energie. Het resultaat van dit systeem is een zeer efficiënte traploze elektroaandrijving. Een mechanische transmissie en hydraulische componenten in de aandrijflijn worden daardoor overbodig. Dit zorgt voor minder bewegende delen, een optimale energiestroom en minder kracht- en energieverliezen.

De hydrauliek en aftakas van de tractor worden elektrisch aangedreven, de laatste maakt zowel variabele toerentallen als achteruitrijden mogelijk. Voor geëlektrificeerde aanbouwapparaten staan 700V- en 48V-aansluitingen ter beschikking.

Een ander voordeel van de elektromotoren is de mogelijkheid van terugwinning en opslag van energie, bijvoorbeeld bij afdalingen. Het laden via de contactdoos is eveneens mogelijk.

Precisielandbouw nieuw bedacht

Ook met betrekking tot de uitrusting van de precisielandbouw rijdt de STEYR-Konzept met nieuwe oplossingen voorop. Een met plantensensoren uitgeruste drone, die bij gebruik op het veld voor de tractor vliegt, levert gegevens in real-time.

Voor het eerst wordt bij deze concepttractor een digitaal landbouwkantoor gebruikt, dat landbouwbeheer vanuit de tractor mogelijk maakt, en zich via een geïntegreerd display in de rechter zijruit laat bedienen. Een vooruit gericht head-up-display projecteert alle belangrijke voertuiggegevens in het zichtveld van de bestuurder.