Registratie en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2021 treedt de wet Registratie en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen in werking.
Met uw DigiD (particulier) of e-Herkenning (bedrijf, minimaal niveau 2+) en voertuiggegevens bij de hand kunt u dit eenvoudig zelf regelen op de website van het RDW.

Met uw kentekenkaart kunnen we uiteraard de kentekenplaat/ en of houder voor u verzorgen! Wij als Hamoen LMB zijn RDW erkend. Hebt u vragen, stel ze gerust!

Per 1 januari 2021 gaat de wet Registratie- en kentekenplaatplicht in. Hieronder staat overzichtelijk op welke datum, welke stap van de Wet wordt ingevoerd.

1 januari 2021
Nieuwe (land)bouwvoertuigen moeten goedgekeurd en geregistreerd worden en voorzien van een kentekenplaat. De maximumsnelheid voor (land)bouwvoertuigen gaat dan omhoog van 25 km. per uur naar 40 km. per uur.

1 januari t/m 31 december 2021 (conversie-periode)
Bestaande (land)bouwvoertuigen moeten geregistreerd worden en kunnen optioneel een kentekenplaat aanvragen.

1 mei 2021
Vanaf 1 mei 2021 wordt gestart met APK-keuringen van trekkers met een constructiesnelheid vanaf 40 km. per uur.

1 januari 2025
De kentekenplicht geldt vanaf 1 januari 2025 voor alle (land)bouwvoertuigen op de openbare weg.

Overgangsperiode
(Land)bouwvoertuigen die voor 1 januari 2025 gebruik willen maken van de snelheidsverhoging of een ontheffing willen aanvragen, hebben een kentekenplaat nodig.

Per 1 januari 2021 dient u uw (land)bouwvoertuigen te registreren en te voorzien van kenteken. Het registreren bij de RDW moet u zelf doen door middel van uw persoonlijke DigiD of e-herkenning.

De Fedecom heeft een Beslisboom voor (land)bouwvoertuigen samengesteld, deze handige tool kunt u raadplegen of uw voertuig kentekenplichtig is. Volg de toolstappen om te bepalen of uw (land)bouwvoertuig een kenteken nodig is:

Op de website van de RDW staan de meest gestelde vragen duidelijk uitgelegd.

Heeft u daarnaast nog verdere vragen? Stuur deze naar info@hamoen-tractoren.nl.

Registreren bij de RDW

Bekijk het filmpje hieronder voor de duidelijke uitleg over de registratieplicht van land- en bosbouwmachines.
Vanaf 1 januari 2021 is het in de meeste gevallen verplicht je voertuig geregistreerd te hebben bij het RDW en een kentekenplaat te bevestigen op je machine.